FAQ om Coronaværnemidler

Her finder du svar på nogle af de mange spørgsmål vi har fået fra vores kunder om corona-relaterede værnemidler. Vi har søgt svar på spørgsmålene hos en række kilder som Sikkerhedsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Sundhedsministeriet mfl. for at give jer de bedst muligt svar på jeres spørgsmål.

VIRKER HÅNDSPRIT MOD CORONAVIRUS?

Som udgangspunkt ja, men det kommer helt an på hvad håndspritten er lavet af.  Håndsprit anvendes nemlig både til at dræbe bakterier og virus. Du kan derfor godt finde produkter på markedet, der er godkendt som håndsprit idet det kan dræbe bakterier, men ikke kan dræbe vira. Statens Seruminstitut anbefaler at du vælger håndsprit der er baseret på f.eks. ætanol eller isopronanol (IPA) som aktivt middel til at dræbe vira.

Statens Seruminstitut anbefaler desuden at alkoholprocenten skal være på 70-85% for at håndspritten kan dræbe vira.

Der findes også håndsprit baseret på in-situ genereret aktivt klor/hypochlorsyre (ofte beskrevet som active chlorine generated from sodium chloride by electrolysis og Active chlorine released from hypochlorous acid). Denne type håndsprit skal have en særlig dispensation for at kunne sælges som håndsprit. Du kan finde listen over dispensationer i Miljøstyrelsens Database for bekæmpelsesmidler her >>.
KAN HÅNDSPRIT BLIVE FOR GAMMELT?

KAN HÅNDSPRIT BLIVE FOR GAMMELT?

Ja, det kan det faktisk. De aktive stoffer i din håndsprit vil med tiden gradvis forringes.

De fleste typer håndsprit, som du kan købe i butikkerne, har en udløbsdato, som du kan finde et sted på indpakningen.  I de fleste tilfælde kan en håndsprit holde sig mindst et år og ofte mellem to og fem år afhængig af ingredienser og produceringsmetode.

Vi kan ikke anbefale at du anvender håndsprit efter sidste holdbarhedsdato, da der ikke kan garanteres for effekten fra producentens side.

ER DIT HÅNDSPRIT BLEVET FOR GAMMELT? FIND FRISK HÅNDSPRIT >>

HVAD SKAL HÅNDSPRIT INDEHOLDE?

Hvad er håndsprit lavet af?  Og hvad skal håndsprit indeholde for at være desinficerende? Håndsprit består hovedsageligt af alkohol eller sprit i form af isopropanol eller ætanol alkohol.  Det er alkoholen der er med til at dræbe virus og bakterier og den skal derfor indeholde en vis procentdel. Der kan være lidt uenighed mellem forskere, hvor mange procent der er nødvendig men vi anbefaler som minimum 70%.

Ren alkohol er skadeligt for din hud, så derfor skal en god håndsprit indeholde beskyttende ingredienser som f.eks. aloe vera. Bruger du håndsprit mange gange om dagen, er det desværre ikke altid nok. Derfor anbefaler vi, at du supplerer din brug af håndsprit med en god hudcreme, der kan forebygge tørre og sprækkende

Derudover er der nogle typer håndsprit der indeholder f.eks klor og glycerin.
HVORDAN LAVER MAN HÅNDSPRIT SELV?
Lav din egen håndsprit

HVORDAN LAVER MAN HÅNDSPRIT SELV?

Lav din egen håndsprit med denne nemme opskrift på håndsprit. Få svar på spørgsmål som: Hvad skal håndsprit indeholde og hvor meget sprit skal der være i håndsprit?

Vi anbefaler altid, at du køber færdiglavet håndsprit fra en godkendt producent.

LÆS ARTIKLEN: "Lav din egen håndsprit" >>

MÅ JEG BRUGE HÅNDSPRIT, NÅR JEG ER GRAVID?

"Kan håndsprit skade mit barn, mens jeg er gravid?"

Nej, det er der ikke fare for.  I Danmark er langt det meste håndsprit ætanol-baseret og selv ved gentagen brug, er der ikke påvist nogen eksempler på, at rester af håndspritten f.eks. kan findes i blodet. Sundhedsstyrelsen anbefaler faktisk at gravide bruger håndsprit når de f.eks. har rørt ved håndtag, stikontakter mm. for at mindske risikoen for at smitte deres endnu ufødte barn.

Er du gravid anbefaler vi at du læser Sundhedsstyrelsens Gode Råd Til Gravide om Covid-19 og Coronavirus:
Tilknyttet fil: Gode råd til gravide (126 kB)
JEG HAR FÅET HÅNDSPRIT I ØJET - HVAD GØR JEG?
Rens øjet i øjenskyl, hvis du har fået håndsprit i det

JEG HAR FÅET HÅNDSPRIT I ØJET - HVAD GØR JEG?

Har du eller dit barn fået håndsprit i øjet? Så anbefaler sundshedsstyrelsen, at I enten skyller øjet med øjenskyl eller under en blød, lunken vandstråle i 10 minutter. Øjenskyl er lettest at arbejde med, men er det ikke ved hånden, er håndvasken det bedste bud. Hold hovedet ind under håndvasken og spil øjet åbent. Det kan være nødvendigt at bruge fingrene til at holde øjet åbent med, men vær forsigtig med ikke at stikke fingrene i øjet.

Er der stadig gener efter 10 minutters skylning af øjet, bør du straks kontakte lægen. I særligt slemme tilfælde kan man kontakte Giftlinjen på telefon: 82 12 12 12

HER FINDER DU ØJENSKYL >>

HVOR KAN MAN KØBE HÅNDSPRIT ONLINE?

Der findes mange forskellige forhandlere af håndsprit online. Desværre er der i forbindelse med corona-pandemien også opstået en masse mere eller mindre lyssky online forhandlere af håndsprit, der enten sælger produkter, der ikke lever op til de danske myndigheders krav eller udnytter situationen til at tage ågerpriser. Vi anbefaler derfor at du, når du søger håndsprit online vælger en etableret forhandler. Og når du nu alligevel er her, kunne det jo lige så godt være os.

SE VORES UDVALG AF GODKENDT HÅNDSPRIT >>
HVAD GØR JEG AF BRUGTE MUNDBIND, VISIRER OG HANDSKER?

HVAD GØR JEG AF BRUGTE MUNDBIND, VISIRER OG HANDSKER?

Brugte handsker, visirer og mundbind skal smides i skraldespanden, det gælder både engangsmundbind og stofmundbind der ikke længere skal bruges.

Både mundbind, handsker og visirer kan smides ud med dit almindelige affald.

Det er vigtigt at du ikke efterlader værnemidler i naturen. For det første er de skadelige for naturen, og for det andet viser forskning, at coronavirus kan overleve på overflader i flere timer, hvorved dine værnemidler potentielt set kan komme til at smitte andre, hvis det viser sig, at du har været smittet med coronavirus.

HVORDAN RENGØR JEG EN STOFMASKE?

"Hvordan skal jeg rengøre min genanvendelige stofmaske?" spørger mange. Verdens Sundhedsorganisation WHO har givet følgende retningslinjer for rengøring af mundbind af stof:

- Vask masken med sæbe eller vaskemiddel i 60 grader varmt vand mindst en gang om dagen.

-  Hvis det ikke er muligt at vaske masken i varmt vand, kan du lægge den i blød i en 0,1% klorin-opløsning i 1 minut. Derefter skal masken skyldes grundigt i lunkent vand indtil der ikke er nogle giftige klorin-rester tilbage i masken.

FIND RENGØRINGSMIDLER OG SÆBE >>